Initiatiefgroep
Moderne Paardentractie
Brandenborchweg 1 7251 MA Vorden
tel. 0575- 559280
info@stockpaard.nl

 
 

Wetens(w)aardigheidjes...


“Er is geen grens aan wat we een paard kunnen leren,
er is alleen een grens aan onze intelligentie om het hem uit te leggen”. Uitspraak.


“Het trekdier komt terug in het straatbeeld en op de akkers. Onze kinderen zullen elkaar straks niet meer aftroeven wie de meeste automerken (her-)kent, maar wie de meeste paardenrassen.” Marten Bierman, hoofd planologie en sociale geografie van het instituut voor maatschappijwetenschappen in Amsterdam in een artikel in MenSport, januari 1993.


“Het duurt niet lang meer of we krijgen te maken met een enorm tekort aan goede instructeurs en opleidingsmogelijkheden voor al die mensen die met paarden willen leren werken. Dat naderende tekort is nu al merkbaar.” Pit Schlechter, voorzitter van de FECTU, de overkoepelende Europese organisatie voor trekpaard-organisaties.


 “De Warmonderhof mag de boot op het gebied van paardentractie niet missen. Ik ga me er hard voor maken dat paardentractie een vast onderdeel van onze lessen wordt. Leerlingen moeten hier net zo goed met paarden leren werken als met trekkers.” Docent Meindert Bruinsma in een artikel in Dynamisch Perspectief, zomer 2007.


 “We moeten oppassen dat we als BD boeren niet opnieuw het imago van geitenwollensokken-club over onszelf afroepen. Voor veel mensen is het werken met paarden toch iets uit grootmoeders tijd. Mét de herintroductie van het werkpaard moeten we meteen onderstrepen hoe modern, schoon en efficiënt dat eigenlijk is. Docent Huib Poleij  in een artikel in Dynamisch Perspectief, zomer 2007.


 “Of je nou hobbyist bent of prof., als je denkt dat paardentractie iets voor jou is, moet je er niet langer over blijven dromen, maar gewoon beginnen. Een wei slepen of rijbaan vlakken, mest rijden of hout uitslepen; er zijn legio toepassingen te bedenken die met weinig kosten zijn op te starten. Investeren kan later altijd nog.” Arjan Wijnstra, (Initiatiefgroep Moderne Paardentractie).


“Werken met paarden is een aparte ervaring. Je staat met je snufferd bovenop het ploegwerk, alle zintuigen worden geprikkeld.” Ties Ruigrok, leerling Warmonderhof en oprichter aldaar van de ‘werkgroep paardentractie’  in weekblad Boerderij van 4 december 2007.


 “Steeds strengere mestwetgeving lastig? Door jaar in jaar uit met paarden te werken en zelden met een trekker op het land te komen is mijn bodem zo gezond, dat ik nauwelijks hoef te bemesten. Ik gebruik maar een fractie van de norm. De opbrengsten per hectare echter kunnen zonder meer concurreren met die van de ‘veelbemesters’.” Leo de Visser, (Initiatiefgroep Moderne Paardentractie).