Initiatiefgroep
Moderne Paardentractie
Brandenborchweg 1 7251 MA Vorden
tel. 0575- 559280
info@stockpaard.nl

 
 

Nieuws en oude(re) koeien…

Dronten 15 november 2008
Opstomen in de vaart der volkeren.
In navolging van de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen kunnen Nederlanders leren werken met paarden.
Op de Biologische Dynamische landbouwschool Warmonderhof te Dronten zijn voor dit doel twee paarden aangekocht. Naast het leren werken met de trekker kunnen leerlingen het vak leren met behulp van twee Fjordenpaarden.
De Fjorden zijn beleert door Bert van Beem uit Neer, waar zij op het bedrijf van de buurman het landwerk voor hun rekening namen.
Naast het ploegen en zaaibedbereiding zijn zij veelvuldig in gezet bij de onkruidbestrijding voor het schoffelwerktuig. Geen bodemverdichting tussen de rijen en met een paard kan je na een regenbui eerder het land op dan met een trekker. Tevens kunnen paarden, die in het werk staan, tellen. Ze gaan vanzelf in de goede rij staan om het schoffelen te laten aansluiten. Kom daar maar eens om met een trekker, een meedenkende kracht op het land.
Fjorden zijn natuurlijk niet zo groot als Belgen, maar hun gebrek aan maat wordt meer dan goed gemaakt door hun tomeloze inzet en doorzettingsvermogen. Voor de leerlingen is de geringere maat een voordeel, omdat zij makkelijker de fjorden kunnen intuigen.

Dronten, 29 November 2007
Op de Biologisch Dynamische landbouwschool Warmonderhof is een eerste serieuze stap gezet in het leren werken met paardentractie binnen de lessen. Deze week oefenen zo’n vijfentwintig leerlingen in het leren ploegen met paarden. Omdat de school zelf nog niet over paarden en apparatuur beschikt is de hulp ingeroepen van akkerbouwer Adriaan van Oorschot uit Nagele (NOP). Samen met initiatiefnemer Ties Ruigrok brengt van Oorschot de leerlingen de eerste beginselen bij in het werken met paarden. Uiteraard komt ook het afstellen van en het werken met een éénschaar wentelploeg uitgebreid aan bod.


Detmold (Duitsland), 25 en 26 augustus 2007
Het evenement Pferdestark is dit jaar meer dan ooit het trefpunt voor de paardentractie geïnteresseerde. Er wordt meer moderne paardgetrokken apparatuur gedemonstreerd dan ooit tevoren en ook het bezoekersaantal overtrof dat van de eerdere edities. De Nederlandse liefhebbers hebben het evenement ook vast op de agenda staan, meer en meer krijgt Pferdestark dan ook het karakter van een reünie.


Brummen, 24 juli 2007
Bij Jan de Winkel landbouwmechanisatie komt een container vol gloednieuwe paardenapparatuur uit Amerika aan. De zending bestaat onder andere uit verschillende sulkyploegen, een mestverspreider en een hightech motor-voorwagen en is voor het grootste deel aangekocht door initiatiefgroep lid Bert Harmsen. Bert is sinds 1 januari boer op Biologisch boerderij De Wolfskuil in De Steegh en heeft de apparatuur nodig voor zijn bedrijfsvoering. Om het natuurlijk bodemleven van zijn akkers en weiden zo min mogelijk te verstoren, zal hij daar waar mogelijk paardentractie inzetten. De trekker komt alleen van stal als dat echt niet anders kan. Zowel radio en tv Gelderland als dagblad de Stentor doen verslag van de bijzondere aankopen.


Dronten, 8 maart 2007
Bijna het voltallige ‘team’ van de Initiatiefgroep geeft een lezing over Moderne Paardentractie op de Biologisch Dynamische landbouwschool Warmonderhof in Dronten. Voor een volle zaal laat Arjan Wijnstra aan de hand van een diashow zien hoe er zowel in Amerika als in diverse landen in Europa volop met moderne paardentractie wordt gewerkt. De tijd heeft niet stilgestaan, er blijkt heel veel mogelijk te zijn met door paarden voortbewogen apparatuur. Bert Harmsen en Leo de Visser vertellen over hun ervaringen in het werken met paarden. Leo de Visser koos er al 25 jaar geleden voor om paardentractie op zijn tuinderij te gebruiken. Trekkers verstoren het bodemleven immers enorm, en als BD tuinder wil hij dat bodemleven juist graag zo vitaal mogelijk houden.


Wilp, voorjaar 2007
Bij Bonhof landbouwtechniek komen de eerste vijf Trick-tracks gereed. De Trick-track is de eerste in Nederland ontwikkelde en gebouwde voorwagen en is primair ontwikkeld voor het werk in enkelspan. Dit, in tegenstelling tot bij voorbeeld de Amerikaanse Pioneer voorwagens die vooral voor twee- en meerspannig gebruik zijn ontwikkeld. Met een voorwagen kan heel eenvoudig gebruik gemaakt worden van apparatuur die in eerste instantie voor achter een auto of (mini-) trekker bedoeld is. Gedacht kan daarbij worden aan een weidesleep, rijbaanvlakker, meststrooier, aanhangwagen, kiepkar, hooischudder etc. Meer informatie via arjan@stockpaard.nl


De Steeg, november 2006
Initiatiefgroep lid Bert Harmsen ziet in januari 2007 een lang gekoesterde droom in vervulling gaan. Hij zal, samen met zijn vrouw Marga en hun dochtertje Jante, gaan boeren op de biologisch dynamische boerderij De Wolfskuil op Landgoed Middachten in De Steeg. De pachtboerderij is nu nog in beheer van Mattheus Wagter, van wie Bert dus in januari de leidsels zal overnemen. De Wolfskuil is (en blijft) een gemengd bedrijf met akkerbouw, grove groenteteelt, zoogkoeien en pensionpaarden. De aanwezige boerderijwinkel zal fors worden uitgebreid. Uiteraard zal Bert straks het meeste werk met paardentractie gaan uitvoeren. Hij is momenteel apparatuur aan het aanschaffen, onder andere uit Amerika. Wie interesse heeft in Amerikaans materiaal, met name van de firma Pioneer, kan contact met Bert opnemen. Deze is bezig een container vol te krijgen waardoor transportkosten beperkt kunnen worden gehouden.


Vorden, oktober 2006
Na enkele jaren proefdraaien met het prototype is onlangs de beslissing genomen. De Trick-track, de eerste in Nederland ontwikkelde voorwagen, gaat daadwerkelijk in productie genomen worden. De Trick-track is een tweewielige voorwagen die door enkele leden van de Initiatiefgroep Moderne Paardentractie is ontwikkeld. Deze voorwagen combineert de nieuwste inzichten op het gebied van voorwagen technieken, maar oogt en is desondanks bijzonder eenvoudig. De Trick-track is leverbaar vanaf voorjaar 2007. Het prototype is al enige tijd in gebruik op de boerderij van Arjan Wijnstra en Natasja Bekkers en wordt daarnaast ingezet tijdens de workshops paardentractie. Meer afbeeldingen staan op de pagina: FOTO’S.Dronten, september 2006
Op de biologisch dynamische landbouwschool, de Warmonderhof in Dronten, is het één en al trekker wat de klok slaat. Daar lijkt echter voorzichtig verandering in te komen. Een van de tweede-jaars studenten richtte er onlangs de werkgroep paardentractie op en die laat meteen al flink van zich horen. Op de onlangs gehouden open dag zijn met paard (uiteraard) en wagen rondritjes georganiseerd en demonstraties grondbewerken gegeven. Ties Ruigrok van de werkgroep: “Het publiek vond het prachtig wat we deden en toen de demonstraties begonnen kwamen daar echt drommen mensen op af. Ook werd ik tot twee keer toe aangesproken door boeren die interesse hebben in moderne paardentractie. Ik heb ze zo veel mogelijk verteld en verder verwezen naar de website paardentractie.nl. Verder ben ik druk bezig met ‘zieltjes winnen’ en dat lijkt aardig te lukken. Inmiddels zijn al zo’n tien tot vijftien leerlingen sterk geïnteresseerd in paardentractie. Leuk hè!” De school was al in het bezit van een Haflinger, binnenkort wordt daar een trekpaard aan toegevoegd.