Initiatiefgroep
Moderne Paardentractie
Brandenborchweg 1 7251 MA Vorden
tel. 0575- 559280
info@stockpaard.nl

 
 

Workshops… Met enige regelmaat organiseert de Initiatiefgroep Moderne Paardentractie tweedaagse workshops ‘Kennismaken met moderne paardentractie’. De workshops bieden beginnende en gevorderde gebruikers van paardentractie de mogelijkheid zich breed te oriënteren op en zichzelf te ontwikkelen in het gebruik van moderne paardentractie. Inmiddels hebben circa 80 deelnemers onder deskundige leiding van Bert Harmsen, Hans Renders en/of Leo de Visser kennis gemaakt met de theorie en uiteraard de praktijk van het werken met paarden met (voornamelijk) modern materieel.


Aan bod komen onder andere: de anatomie van het (werk-) paard, bouw en functie van het tuig, trekkracht en treklijnen, de positieve effecten van het werken met paarden op de bodem en het milieu, aanschaf, onderhoud en gebruik van paardentractie werktuigen. Het werken in de praktijk: op- en aftuigen van verschillende soorten harnachement, sturen met enkel- en tweespan in de lange lijnen, inspannen, eenvoudige arbeid waaronder het werken met een weidesleep en een universele voorwagen en werkzaamheden als grasmaaien en schudden, boomslepen, en ploegen. De zwaarte van de cursus wordt telkens afgestemd op de individuele mogelijkheden van de cursisten. Het avondprogramma (eerste avond) bestaat uit een dialezing door Arjan Wijnstra en Hans Renders en/of Leo de Visser over paardentractie in Amerika (de Amish), in Europa en uiteraard in ons eigen Nederland.


Voor wie… Werken met moderne paardentractie is zowel interessant voor de (eco-) boer of tuinder of manegehouder die (een deel van) het werk op het bedrijf met paardentractie wil gaan uitvoeren, als voor de menner of ruiter die graag zijn eigen rijbaan en weiland(en) met paardentractie wil onderhouden. Het is voor ‘paardenmensen’ gemakkelijker om ‘in te stappen’, maar de praktijk heeft reeds bewezen dat als de wil (en soms ook de noodzaak) om over te stappen groot genoeg is, ook niet-paardenmensen het binnen enkele jaren kunnen leren.


Data en kosten… Nieuwe workshops staan, zodra deze bekend zijn, aangegeven onder het kopje AGENDA op deze site en zullen daarnaast via verschillende media bekend worden gemaakt.
Inbegrepen bij de kennismakingscursus zijn koffie of thee (’s ochtends), de lunch, thee of fris (’s middags) en een eenvoudig diner op de eerste cursusavond. Niet inbegrepen zijn overnachting(en) en ontbijt. De aangegeven prijs is per deelnemer, inclu­sief les­materiaal en gebruik van paarden en machines. Deelname geschiedt geheel voor eigen risico.
(wor-061113)