Initiatiefgroep
Moderne Paardentractie
Brandenborchweg 1 7251 MA Vorden
tel. 0575- 559280
info@stockpaard.nl

 
 

Wat is… Moderne paardentractie is het door middel van paarden voortbewegen van moderne apparatuur, of meer gedateerde, maar nog altijd goed functionerende (paarden-) apparatuur in de land-, tuin- en/of bosbouw. Moderne paardentractie werkt veel efficiënter dan traditionele paardentractie en past daarom uitstekend in deze tijd.


Waarom… Werken met paardentractie is per definitie werken met duurzame energie. Paardenvoer (granen, gras, hooi en stro) wordt in eigen land verbouwd en paardenmest voedt vervolgens weer diezelfde akkers. Dat paardentractie in de westerse wereld destijds uit beeld verdween, betekent niet dat het, in moderne vorm, niet opnieuw een rol kan spelen. Immers, ook windenergie en waterkracht zijn na een periode van afwezigheid aan een ‘comeback’ bezig. Paardentractie verstoort het natuurlijk bodemleven veel minder dan trekkertractie en past derhalve perfect in het biologisch en biologisch-dynamisch denken. Tenslotte roemen gebruikers van paardentractie de toegenomen arbeidsvreugde.


Voor wie… Werken met moderne paardentractie is zowel geschikt voor de professionele gebruiker als voor de serieuze hobbyist. Het is voor ‘paardenmensen’ gemakkelijker om ‘in te stappen’ , maar de praktijk heeft reeds bewezen dat als de wil (en soms ook de noodzaak) om over te stappen op paardentractie groot genoeg is, ook niet-paardenmensen het binnen enkele jaren kunnen leren. Dat paardentractie per definitie te langzaam is voor de huidige tijd is een misvatting. Recente onderzoeken in Duitsland en Scandinavië wijzen uit dat moderne paardentractie in vergelijking met trekkertractie de concurrentie qua benodigde tijd bij verschillende bewerkingen prima aan kan.


Hoe… Er is veel kennis over het werken met paarden behouden gebleven. Immers, het is nog niet zo lang geleden dat het werkpaard van het land en uit het straatbeeld verdween. Ook binnen de grote groep paardensporters en recreanten is veel kennis over het mennen van paarden. Deze kennis, in combinatie met nieuw ontwikkelde paard getrokken apparatuur van Europese en Amerikaanse makelij, vormen de basis voor moderne paardentractie.


Waar… Overal ter wereld, zowel in Europa als in Amerika, wordt geëxperimenteerd met de herintroductie van het paard als trekkracht. In Duitsland zijn de laatste jaren meer dan honderd bedrijven (vooral eco-tuinderijen) van volledige trekkertractie overgegaan op een deel paardentractie. De grootte daarvan verschilt van bedrijf tot bedrijf; van 5 à 10 procent tot 100 procent. In dat laatste geval is de trekker dus geheel van het bedrijf verdwenen. In Nederland bewijst de Zeeuwse eco tuinder Leo de Visser al 25 jaar dat met uitsluitend paardentractie een goedlopend bedrijf te onderhouden is.


Wanneer… Moderne paardentractie is géén stap terug in de tijd, maar juist één vooruit! Wie hiermee zelf wil beginnen kan dat bij wijze van spreken vanaf vandaag al doen. Eenvoudige handelingen als het slepen van de weide, de paddock of de paardrijbak kunnen snel en met relatief weinig kosten worden opgestart. De initiatiefgroep moderne paardentractie helpt op verzoek zowel hobbyisten als professionele gebruikers bij het opstarten van het werken met paardentractie. Meer informatie via: arjan@stockpaard.nl of tel: 0575 559280